Mai sztárunk: túrós sós rúd.
Sokszor sütöm mert a pikk-pakk kategória. Van hogy este összerakom, be a hűtőbe, és bár a nyújtom, kenem, szórom,vágom kategória, volt hogy gombócokat gyúrtam rohanvást és úgy is remek lett friss meleg reggelinek.Vigyázat! Makuka kategória. Eteti magát, önállóan nyúlik a kezünk az újabb és újabb rudacskák után! Remek helyettesítője a kenyérféléknek. Nagyon szeretjük kőrözöttbe vagy aludttejbe mártogatni.
Most kissé sötétebbre sikeredett, mert a töpörtős maradékos aljazsírt használtam.
Lusta túrós
Tényleg baromi egyszerű. Három edény és a tepsi kell csak meg meg egy mérleg.
50 dkg túró
20 dkg cukor ( sosem teszek ennyit, jobb szeretjük nem nagyon édesen)
25 dkg liszt
1 sütőpor
3 tojás
4 dl tej
Kb5 dkg vaj
Az első edénybe megy a liszt-cukot-sütőpor kombó.
Második edénybe a túró, amibe ízlés szerint mazsolát, reszelt citromhéjat vagy egyebet kutyulhatunk. Én most Juditka féle házi meggybefőttet raktam, egyenest a Tisza mellől.
A harmaik edénybe pedig az összekavart tojásokat tejjel.
A tepsit kivajazzuk, a lisztes cucc felét beleszórjuk. Erre megy a túró, majd a lisztes keverék másik fele. Én szoktam a tetejére még vajdarabkákat tenni, de nem létszükséglet. Mi szeretjük szuttyosabban. A végén nyakon öntjük a tejes-tojásos keverékkel. 180 fok, kb 40 perc. Ha szép piros a teteje akkor kész.
Természetesen itt is minden saját, házi készítésű.
Tartalmasabb, húsos levesek után másodiknak is szotkam tálalni. Jó étvágyat!
Prósza.
Hasonlóképpen készül mint a tócsni, de ebben finom aludttej is van. Krumpli, aludttej, liszt, egy tojás, és ízlés szerint fűszerek. Én van hogy teszek bele fokhagymát és borsot, de van hogy csak és kizárólag sóval ízesítem, meghagyva az eredeti natúr ízét. És mi más is kerülhetne a tetejére, mint finom kőrözött, házi túróból és vajból természetesen.
Jó étvágyat!